Saturday, November 27, 2010

Dalca Tulang Rusuk

Menu hari ni special sikit. Sebab mak ada kat umah. So kita masak Dalca Rusuk. Di bawah adalah bahan-bahannya :

Bahan A
Daging Rusuk Lembu
Kacang Dal - direndam semalaman
Rempah Kari Daging
Asam gelugor
Terung
Carrot
Ubi Kentang
Tomato
Santan pekat
Garam, gula dan perasa

Bahan B
Bawang Besar- dihiris
Bawang kecil - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia 1 inci - dihiris
Bunga lawang
Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Cengkih
Daun kari


Cara memasak :

Rebus daging rusuk hingga empuk. Masukkan kacang dal, asam gelugor dan serbuk kari. Rebus sehingga kacang dal hancur dan daging betul-betul empuk. Masukkan ubi kentang dan carrot. Bila kuah dah pekat sedikit, masukkan terung dan santan. Masukkan garam, gula dan perasa. Buka api besar dan biarkan mendidih selama 5 minit. Masukkan tomato.
Sementara kuah mendidih, semua Bahan B akan di tumis darat (tumis asing).
Tumis sehingga semua bahan wangi, dan masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih. Kacau dan tutup api.
Dalca anda siap dimakan. Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment